Wednesday 4 September 2013

Klasicky vařené pivo je z Litovle

Jedním ze dvou generálních partnerů ORIENT EXPRESSu je i další pivovar - LITOVEL. Jak sám název napovídá, pivo se vaří v nedaleké Litovli a to ve stejném pivovaru od roku 1893. Historie pivovarnictví v Litovli sahá však až do 13. století. I když prošel Litovelský pivovar modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto dvaceti lety pivovar zakládali. Pivovar získal celou řadu ocenění na domácí scéně.

Litovelský sortiment je velmi široký a zahrnuje samozřejmě klasická výčepní piva, světlá i tmavá, světlý ležák a několik speciálů. Nechybí ani oblíbený rádler (Litovel Red Orange) nebo ochucená nealkoholická piva. O víkendu budete moci ochutnat jedenáctku Litovel Moravan (světlé výčepní pivo). Optimální sladěnost intenzivní aromatické lahodné hořkosti a střední plnosti, výborný říz a velmi dobrá pěnivost to jsou hlavní charakteristické vlastnosti tohoto piva. Obsah alkoholu: 4,6 %


Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Jak se tedy vyrábí pivo v Litovli?

Litovelské pivo se samozřejmě vaří pouze z nejkvalitnějších domácích surovin. Ječmen na náš slad se pěstuje na hanáckých polích, chmel zase ve vyhlášené žatecké nebo tršické oblasti a samozřejmostí je pitná voda.

Tradiční způsob výroby je  energeticky a kapacitně delší, a tím i finančně náročnější. Klasicky vyráběné české pivo musí projít dlouhým procesem vaření, kvašení a dlouhého studeného zrání. Právě tento proces společně s kvalitními surovinami dělá proslavené české pivo českým pivem tak, jak ho znají po celém světě. 

 

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS