Thursday 16 August 2012

Ploština - moravské Lidice

Kdo zná knihu Ladislava Mňačka a film Kadára & Klose s názvem Smrt si říká Engelchen, tomu nebude jméno osady Ploština neznámé. Tomu, kdo knihu nezná, přiblížíme osud této osady, která je označována za moravské Lidice. A proč? Protože Litovel ORIENT EXPRESS Adventure bude mít centrum v těsné blízkosti památníku, který tuto tragédii připomíná a byla by škoda, abyste se o Ploštině a historii celého regionu nedozvěděli něco víc. Knihu i film s působivou hudbou Zdeňka Lišky (86% na ČSFD) samozřejmě vřele doporučujeme. A to i přesto, že místní pamětníci měli proti některým uvedeným faktům velké výhrady. Skutečnou pravdou se až po pádu komunismu mohly zabývat některé dokumentární filmy, které poněkud "upravily" komunistický mýtus hrdinných partyzánů.

Památník na Ploštině (foto: Jakub Višňa)

Ploština je osada spadající do katastru obce Drnovice, která leží 3 km severně od Drnovic, kde až do roku 1945 stávala pasekářská osada, v níž žilo několik desítek lidí. 19. dubna 1945 (tedy jen několik dní před koncem války) byla osada za přechovávání a podporu partyzánů vypálena německými okupanty. V plamenech našlo smrt 24 obyvatel.

Po válce zde bylo pro pozůstalé postaveno několik nových domů, ale každodenní život se sem už nevrátil. V 70. letech byla Ploština vyhlášena Národním kulturním památníkem. Dominantou celého místa je památník obětem II. světové války a okupace ze zlínského okresu, který byl vybudován na malém návrší nad osadou v roce 1975 k 30. výročí osvobození a nově zrekonstruován v roce 2008. Upomínkou na samotnou ploštinskou tragédii je kaple se jmény zavražděných pasekářů.

Podrobnější popis událostí roku 1945 na Ploštině nalezneze zde >>> 

Kaple Panny marie Bolestné na Ploštině (foto: Tomáš Hruš)

Smrt si neříká Engelchen

Jak to bylo doopravdy s vypálením partyzánské obce odkrývají zajímavé dokumenty České televize. Unikátní osobní svědectví vyvracejí mýty o hrdinství partyzánů a popisují události, které předcházely vypálení osady Ploština na Zlínsku, pobyt partyzánů, jejich spolupráci s místními obyvateli, poválečnou situaci a akci StB "Světlana".

Partyzánský odboj za druhé světové války byl u nás ještě nedávno popisován lživě a velmi účelově. Na jednu z bolestných událostí skoro na konci války vzpomínají i svědkové, kteří o ní dosud z různých důvodů nemluvili. Uvidíme rovněž archivní materiály Státní bezpečnosti a snad poodkryjeme skutečnou úlohu partyzánů, konfidentů gestapa i obyčejných horalů, kteří také psali naše nedávné dějiny.

Oba filmy odkrývají historickou zkušenost: totalitní režimy, jako komunismus a nacismus, stály na stejných, všeho schopných lidech.

Ploština - krvavá paseka

Dokumentární / Drama, Česko, 2003, 57 min, Režie: Jan Novák, Hrají: Anna Cónová, Norbert Lichý



Smrt si říká Tutter

Dokumentární, Česko, 2005, 57 min, Režie: Jaroslav Bařinka


No comments:

Post a Comment

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS