Monday 20 August 2012

Beseda o cyklovandru po Sibiři (Honza Vlasák)

Cykloturista, tulák, horal, spisovatel, cyklotremp 

Honzu Vlasáka, autora knížek o cyklotrempském životě, není potřeba nijak zvlášť představovat. Mluví za něj pět vydaných knih, z nichž tři se dočkaly druhých vydání. Honza přijede na ORIENT EXPRESS Adventure závodit a tak jsme se s ním domluvili a čeká vás podvečerní beseda o cyklovandru po Sibiři. Přinášíme malou ochutnávku a pár fotek, které vás možná nalákají a budete mít další důvod k tomu, abyste dorazili k nám na Jižní Valašsko.

Čundr kolem Bajkalu


...Po třech týdnech čundrování kolem Bajkalu nastal čas odebrat se domů. Před cestou jsem v Irkutsku pořídil co nejpodrobnější sehnatelnou automapu Ruska – 1:4 000 000. Ono stejně není kde zabloudit. Do Evropy vede jen jedna cesta „Moskovskyj trakt“ – spojnice milionových měst Irkutsk, Krasnojarsk, Novosibirsk, Omsk. Světa neznalý euroameričan by předpokládal, že to bude přinejmenším čtyřproudová asfaltka. Omyl. Tady je hlavní dopravní tepna železnice – Transsibiřská magistrála. Necítím potřebu jet celou cestu na bicyklu. Účelem je poznat Sibiř, jak tu jde život. Ne urazit těch 8000 kilometrů vlastní silou.

Bajkal
Babky vezou domů vodu od obecní studny
Hory Chamar Daban - jezero Srdce
Novosibirsk - prodavači koberců z Uzbekistánu
Cesta z práce


Malebná Sibiř

Rozhovor s nakladatelem

Při příležitosti autorových kulatých narozenin si s Honzou povídal Jiří Říha z vydavatelství Cykloknihy. Tentokrát ne přímo o cestách, ale spíše o knížkách, o psaní. Celý rozhovor najdete zde >>>

Ural - hranice Asie a Evropy


No comments:

Post a Comment

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS