Wednesday 4 September 2013

SHOCart jako synonymum pro opravdové cyklomapy

Ve stále narůstající plejádě firem, produkujících mapy - ať již to jsou kartografická vydavatelství, reklamní agentury nebo internetové portály - jen o jediném lze bez nadsázky tvrdit, že vyrábí mapy, podle kterých se opravdu dá jezdit na kole. Je to SHOCart. Svou první cyklomapu vydal již v první polovině 90. let minulého století a za svou dvacetiletou historii cyklomapy vycizeloval do bezkonkurenční podoby.

U žádného jiného výrobce nenaleznete klasifikaci povrchů všech značených cyklotras, která je velmi významným vodítkem při plánování cyklovyjížďky. U žádného jiného výrobce nenaleznete v terénu na kole projeté doporučené cyklotrasy, několikanásobně rozšiřující nabídku tras Klubu českých turistů. K tomu připočtěme zmapované nebezpečné, jednosměrné, prudce klesající nebo neprůjezdné či zakázané úseky a můžete se směle pustit napříč českou krajinou.

S sebou si můžete vzít některou z edičních cyklomap 1:60 000 nebo pár listů ze šanonového vydání turistického atlasu ČR 1:50 000, které od nejnovějšího vydání také obsahuje doporučené trasy a klasifikaci povrchů.

V roce 2008 SHOCart vystavil cyklomapu celé České a Slovenské republiky včetně pohraničních oblastí sousedních států na internetu. Najdete ji v aplikaci Cykloatlas Online na portále Cykloserver.cz. Mapu si můžete nejen komfortně prohlížet pomocí myši napříč devíti zoomy až do měřítka 1:25 000. Můžete do ní také kreslit trasu svého výletu, tu si pak exportovat do své GPSky či chytrého mobilu. Nebo naopak své dobrodružství v terénu naimportovat a prohlédnout si na mapě, kudy jste se s kolem prodírali.

Komu se nechce plánovat nebo potřebuje jen inspirovat, tomu je určena rozsáhlá databáze tipů na výlety, které na Cykloserver.cz ukládá jak vydavatelství SHOCart, tak spokojení uživatelé Cykloatlasu. K dnešnímu dni databáze obsahuje přes 100 000 tras různých obtížností, a to nejen pro tři typy kol, silniční, krosové a horské, ale také pro pěší turistiku, běh nebo inlajny.

Mobilní mapy

Nejnovějším trendem je zobrazování cyklomap SHOCartu v chytrých mobilních telefonech bez nutnosti připojení k internetu. Pro držitele iPhonů je tady aplikace Phonemaps, která naviguje přírodou nad mapou SHOCart pomocí vestavěné GPS v mobilu. Platforma Android kromě již zmíněných Phonemaps nabízí ještě vyspělou aplikaci Locus, se kterou si přijdou na své vyznavači Geocachingu, trackování výletů, turn-by-turn navigace apod. 

Bike Adventure

Cyklomapy SHOCart jsou nedělitelnou součástí závodů MTBO adventure, jejichž dějiny v Česku začal psát dnes již kultovní podnik Bike adventure. Logickým vyústěním byl vznik seriálu SHOCart Liga, jehož součástí je i Orient Express. Mapy pro tyto závody vznikají v těsné kooperaci pořadatelů s kartografickým vydavatelstvím, a jsou tak kvalitně připraveny a aktualizovány.

3 comments:

  1. Dobrý den, prosím vás, podklady o cyklotrasách na Slovensku bere cykloserver odkud? Nedávno jsem jel podle těchto map po trase nazvané cyklistická magistrála (vede do Malacek) a ta nás vedla po velmi frakventovaných silnicích a to v podstatě celou cestu ze Skalice.

    ReplyDelete
  2. Dobrý den, Cykloserver.cz zobrazuje mapy SHOCart. SHOCart získává vedení značených tras od Slovenského cykloklubu, který zodpovídá také za trasování a značení v terénu. Kartografické vydavatelství SHOCart pouze zakresluje do map reálnou skutečnost.

    ReplyDelete

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS