Tuesday 3 September 2013

Ryzí pivo z hor!

Slogan "Ryzí pivo z hor!" provází účastníky závodu ORIENT EXPRESS od jeho počátků. Je to slogan jednoho z letošních titulárních sponzorů, pivovaru HOLBA. Znamená jediné: pivo se v Hanušovicích vaří poctivě a Hanušovice nejsou žádná placka.

Z píp ORIENT EXPRESSu poteče vyhlášená jedenáctka Šerák a jako bonus budete moci ochutnat točenou novinku, tzv. rádler Holba Brusinka s mátou, míchaný nápoj s pivem. Lahodná kombinace vyzrálých plodů lesní brusinky a lístků máty s typickým aroma přináší jedinečnou osvěžující chuť. Tato novinka je bez umělých sladidel, barvi a konzervantů. Svým obsahem alkoholu 2,2% je vhodná pro večerní regeneraci bikerů ;-)

PIVOVARSKÉ MUZEUM

zajímavě mapuje vývoj pivovarnictví na Hanušovicku i prohlídku historických exponátů; nástrojů a zařízení, které se kdysi při výrobě piva používaly. Uvidíte tady například dřevěné sudy, coby pýchu bednářského řemesla, staré sladovnické lopaty, hoblíky nebo historická výčepní zařízení, připomínající atmosféru dřívějších hospod. Je možné si prohlédnout oprávnění k vaření piva, které dokládají staré právovárečné listy na pergamenu i listy tovaryšské. Kromě vlastní výroby piva Vás expozice seznámí se surovinami, pro výrobu zlatého moku nezbytnými, a připomene i jejich složitou dopravu v době koňských povozů. Expozici zajímavě „oživují“ voskové figuríny sládka i štamgasta v životní velikosti.Více o muzeu najdete na www.pivovarskemuzeum.cz

O PIVOVARU

Již více než 139 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo 40 000 věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více.

I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru – HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje 200 000 hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů. Virtuální prohlídku pivovaru najdete zde >>>.

HOLBA JESENÍKŮM

Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS