Tuesday 12 June 2012

„Hen sú trnky“ aneb cykloorientační dobrodružství na Valašsku


„Hic sunt leones“ (zde jsou lvi) psávali staří kartografové do bílých míst na mapách černého kontinentu v dobách prvních expedic lorda Livingstona či našeho krajana Emila Holuba. Podobně bílé místo na mapě českých cykloorientačních závodů, sdružených v seriálu SHOCart Liga, leží na jižním Valašsku. Podle pověsti zde průzkumníci psali do map poněkud zkomolenou latinou „Hen sú trnky“. Organizátoři Litovel ORIENT EXPRESS Adventure 2012 se rozhodli toto krásné místo zmapovat a zaplnit.  

Po úspěšném loňském vstupu na scénu cykloorientačních závodů v podobě Mistrovství ČR v MTBO se letos ORIENT EXPRESS profiluje jako dvoudenní veřejný orientační závod dvojic. Trasu a strategii postupu si stanovuje každá dvojice individuálně. V časovém limitu je potřeba podle turistické mapy objet co nejvíce bodovaných kontrol, o pořadí rozhoduje počet získaných bodů po dvou etapách. Výhody takového řešení oproti bikovým maratonům jsou zřejmé – odpadají tlačenice, fronty či nebezpečné předjíždění, nezanedbatelný je také podstatně menší dopad na přírodu. Závodníci se rozptýlí po lesních cestičkách, až se zdá neuvěřitelné, že je na startovce tisícovka lidí.

Jižní Valašsko
Jižní Valašsko
 Na závodníky čekají voňavé louky plné polních květin, na kterých se pasou stáda ovcí, tiché lesy na stráních kopců, hřebeny Vizovických vrchů a chaloupky stulené v náruči Bílých Karpat. To je Jižní Valašsko, kde strmé vrcholy Bílých Karpat postupně přecházejí v mírnější svahy pahorkatin bodrých Valachů, kteří na jejich stráních odedávna žili a hospodařili. Kontroly budou rozmístěny na nejatraktivnějších místech oblasti. Té vládnou Vizovické vrchy s nejvyšším vrcholem Klášťovem (753 m n.m), opředeným četnými legendami. Vrch je nejvýše položeným moravským hradištěm a cennou kulturní památkou, z jehož jižního úbočí se otevírá nádherný výhled. Nejvyšší partii tvoří skalisko zvané Čertův kámen, mezi další významné vrchy patří Krajčice (730 m), Suchý vrch (693 m) a Komonec (672 m). Z posledně jmenovaného se otevírají výhledy na Luhačovice a hraniční Bílé Karpaty.

Pohled z Klášťova
Další cenné body budou závodníci sbírat na Lačnovských skalách, Vařákových pasekách, Čertových skalách či na rozhledně Doubrava nad Vizovicemi. Nejen Vizovický hřeben bude tvořit profil tras závodníků - na účastníky čeká rozlehlá oblast od Slušovic po Valašské Klobouky, protknutá hustou sítí lesních cest a pěšin. Pohodové ježdění zvlněnou krajinou lesíků, luk a trnkových sadů střídají prudké výjezdy a technické sjezdy hustými smíšenými lesy.

Centrum závodu bude v areálu rekreačního střediska Ploština nedaleko stejnojmenné vísky, za druhé světové války vypálené nacisty. Zázemí slibuje účastníkům bohaté služby. Rodiče se nemusejí bát o své ratolesti, mohou je svěřit do péče školky a jet v klidu závodit. Žízeň budou hasit opět pivovarníci z Litovle, hlad zažene kuchyně s plnou penzí. V sobotu večer zavzpomíná na své zážitky ze Sibiře známý cyklotremp Honza Vlasák a pak naplno vypukne Bike Party. Je potřeba tedy se silami při závodě šetřit, bylo by škoda večer prospat.

Litovel ORIENT EXPRESS Adventure 2012 vyrazí na trať 8.-9. září, na místo je možné přijet již v pátek večer. Další informace získáte na www.bike-orientexpress.cz

text: Michal Stupka
foto: Zuzka Karlíková, archiv www.jiznivalassko.cz

1 comment:

  1. Wow, What a Excellent post. I really found this to much informatics. It is what i was searching for.I would like to suggest you that please keep sharing such type of info.Thanks Furniture Stores Brampton

    ReplyDelete

Thanks for comment and see you in ORIENT EXPRESS